Pri prijelazu iz toplijeg u hladniji dio godine naš organizam pokazuje potrebu za većom pažnjom. Ako obratite pažnju na hranu koju jedete i način života te tako svojem imunosnom sustavu osigurate potrebno “oružje”, vaš će organizam ostati zona zatvorena za “neprijateljsko djelovanje” patogena.Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunosnoga sustava. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunosnoga sustava slabi s godinama, a novija istraživanja pokazala su da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom te da se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene prehrane. Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunosnoga sustava. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunosnoga sustava slabi s godinama, a novija istraživanja pokazala su da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom te da se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene prehrane. Unos energije ima značajan utjecaj na aktivnost imunosnoga sustava, a dokazano je kako pothranjene osobe lakše podliježu infekcijama od onih s adekvatnom tjelesnom masom. Naš imunosni sustav ne voli izrazito restriktivne dijete za mršavljenje, ali mu se ne sviđa ni prekomjerna tjelesna masa.
Želimo li osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice koje su bogate nutrijentima važnima za funkcioniranje imunosnog sustava. To su u prvom redu kvalitetni izvori proteina i „dobrih“ masnoća te antioksidansa, probiotika i prebiotika.
Hrana bogata proteinima
Prehrana koja potiče zdravlje imunosnog sustava mora osigurati visokokvalitetne, kompletne proteine, primjerice, one koje nalazimo u jajima, ribi, morskim plodovima te mesu i mliječnim proizvodima. Mahunarke i žitarice također mogu biti izvanredan izvor imunostimulirajućih aminokiselina, a u kombinaciji s ostalim izvorima proteina pružaju adekvatnu zaštitu imunosnom sustavu.
Hrana bogata vitaminom C
Vitamin C je pri vrhu popisa tvari za jačanje imuniteta stoga je za zdrav imunitet važno opskrbiti organizam namirnicama koje ga sadrže u značajnim količinama. To su u prvom redu paprika, brokula, agrumi poput grejpa, mandarina, naranče i limuna i vrlo popularan zimski specijalitet kiseli kupus. Visok sadržaj vitamina C također imaju i cvjetača i prokulice. Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići unosom 6 serviranja voća i povrća, a najbolje ih je rasporediti tijekom cijelog dana kako bi se sav vitamin C iskoristio i spriječilo izlučivanje viška urinom.
Probiotici i prebiotici
Možda zvuči zapanjujuće, ali glavnina stanica imunosnog sustava se nalazi u crijevima. Naša su tijela domaćini milijardama bakterija od kojih je većina „dobrih“ odnosno korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne, a mikrobiota je najgušće naseljena u našim crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Komercijalno najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. No, u službi zdravlja crijevne mikrobiote, osim probiotika djeluju i prebiotici. Prebiotici koji predstavljaju hranu korisnim bakterijama zajedno sa probioticima čine imunosni tandem. Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikrobioti debelog crijeva. Dodatno, pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal te povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija. Prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane.
Hrana bogata antioksidansima
Neutralizacijom štetnih slobodnih radikala, antioksidansi sudjeluju u jačanju imuniteta. Antioksidativno djelovanje posjeduju određeni vitamini i minerali, ali i biljni pigmenti. Fitokemikalije su tvari koje osim što povrću daju intenzivnu boju, štite ga od propadanja tijekom rasta i sazrijevanja. Antioksidansi se skrivaju u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje poput bundeve i mrkve koje sadrže karotenoide, ružičasta boja daje snagu cikli i crvenom kupusu, a zelene namirnice predstavljaju izvor antioksidantivnog klorofila. Antioksidanse možemo pronaći i u nekim obojenim delikatesama kao što su crno vino, tamna čokolada i zeleni čaj, čija se konzumacija vrlo učestalo u znanstvenim istraživanjima dovodi u vezu s poboljšanjem zdravlja.
Kako bi regulirali svoju tjelesnu težinu i ojačali imunitet pravilnom prehranom, javite nam se putem kontakt obrasca ili na broj 0958082285.